#FreshTag.cz


Čokoláda není hřích. V čem všem nám prospívá?

zdroj foto: pixabay.com

4.6.2018Káťa Kočí

Čokoláda je snad nejrozšířenější sladkostí na světě. Každý má nějakou svou oblíbenou a pro každou příležitost se hodí jiná. A ačkoli se mlsání čokodobrot často přezdívá “hřích”, ne vždy musíte mít zákonitě výčitky svědomí. Některá čokoláda totiž vašemu zdraví dokonce prospívá.

Face Tweet Seznam

Celkově na světě se spotřebovává přibližně 3 miliony tun kakaa ročně, z čehož nejvíce čokolády jedí lidé v Evropě a Severní Americe. Jak vůbec taková “čokoláda v přírodní formě” vypadá? Plody kakaovníku, který roste hlavně v tropických oblastech okolo rovníku, připomínají tvarem i velikostí papáju. Každý jednotlivý plod obsahuje uvnitř zrna - kakaové boby - která se po vyjmutí nechávají několik dní fermentovat, což je přesně proces, pomocí něhož z kakaa získáváme čokoládovou chuť a vůni.

Čokoláda je z rostliny, takže je to zelenina - tenhle vtip má blíž pravdě, než jsme si dosud mysleliČokoláda je z rostliny, takže je to zelenina - tenhle vtip má blíž pravdě, než jsme si dosud mysleli (zdroj: pixabay.com)

K čemu je nám tedy čokoláda dobrá, samozřejmě kromě toho, že nás chutí dokáže pohladit na jazyku i na duši? V první řadě je dobrá pro naše srdce. Kakaové boby obsahují obrovské množství fytonutrientů, které v našem těle působí mimo jiné jako antioxidanty. Kakao také obsahuje množství železa, hořčíku a zinku. Ale pozor, chcete-li jíst čokoládu pod záminkou zdravého srdce, doporučujeme hořkou. Obsahuje dvakrát až třikrát více těchto prospěšných látek než čokoláda mléčná, v níž je díky obsahu mléka a často i většímu obsahu cukru kakaa logicky menší množství.

Jednou za čas si čokoládu dejte bez výčitek. Však to děláte pro své zdraví!Jednou za čas si čokoládu dejte bez výčitek. Však to děláte pro své zdraví! (zdroj: picjumbo.com)

Vědecké studie prokázaly, že existuje závislost mezi konzumací čokolády a rizikem srdečních problémů, mrtvice a cukrovky. Bohužel se zatím žádná větší studie konkrétně nevěnovala tomu, jaký přesně typ čokolády má tyto efekty, co však prokázáno bylo, je vliv množství snědené čokolády. Kdo jí čokoládu minimálně 3x týdně, má menší šanci na mrtvici či srdeční problémy, u cukrovky stačí dokonce už 2x týdně. Teď si možná říkáte, proč se omezovat? Bohužel však v té samé studii vědcům vyšlo, že pokud překročíte 6 porcí čokolády týdně, riziko cukrovky už se zase zvyšuje.

Mohlo by vás také zajímat

Čokoláda také prospívá našemu mozku. Pokud jíte rozumné množství - “hřešíte” třeba jednou týdně - snižuje se dle vědců riziko Alzheimerovy choroby ve stáří. I zde však platí, že pokud jíte čokoládu denně k snídani, obědu i večeři, dělá to o poznání víc škody než užitku, stejně jako pokud s čokoládou konzumujete více kofeinu.

Tolik různých příchutí a možností - nejlépe uděláte, když sáhnete po hořkéTolik různých příchutí a možností - nejlépe uděláte, když sáhnete po hořké (zdroj: pixabay.com)

Ačkoli se říká, že čokoláda je dobrá na nervy či na zlepšení nálady, dle vědců jsou její přínosy v této oblasti spíše diskutabilní. Konzumace čokolády nám dle všeho “dělá radost” proto, že obsahuje některé látky, které vyvolávají v našem mozku podobnou reakci jako konopí či amfetamin, tyto látky jsou tam však v tak nízké koncentraci, že se jejich účinky sotva dají přirovnat k antidepresivům. Vědci naopak potvrdili určitou závislost mezi depresí a množstvím snědené čokolády - vzhledem k průběhu studie však nelze s jistotou říct, že “kdo jí čokoládu, má díky tomu častěji deprese”, může to úplně klidně být tak, že kdo má deprese, jí následně více čokolády... Což se minimálně nám zdá pravděpodobější.

S mísou čerstvého ovoce se úplně srovnávat nedá, určité přínosy však pro naše zdraví má, tvrdí vědciS mísou čerstvého ovoce se úplně srovnávat nedá, určité přínosy však pro naše zdraví má, tvrdí vědci (zdroj: pixabay.com)

Jaký vztah k čokoládě máte vy? Jíte pravidelně malá množství - což je prokázáno jako zdravé - a nebo se čokoládě vyhýbáte, načež, když vás třeba něco vytočí, sníte celou Milku na posezení? A nebo se nemůžete dočkat na chladnější podzimní dny, abyste mohli udělat hrnek horké čokolády posypaný maršmelouny? Podělte se o své názory a zkušenosti!

Přidej se k nám, ať ti nic kloudného neuteče. :)

Komentáře

Podobné čtení


aa