#FreshTag.cz


17.12.2017Jana Krivenkaja

Co takhle opustit milovanou Prahu a zajet na gastronomický výlet do hanácké metropole? Olomouc se za posledních pár let změnila k nepoznání – vyrostlo tam hned několik parádních a stylových míst, o kterých jsme toho slyšeli tolik, že jsme je konečně chtěli i vidět na vlastní oči. Navíc, zimní Olomouc rozhodně má své nepostradatelné kouzlo: místní trhy byly letos vyhlášeny za jedny z nejkrásnějších v republice a rozsvícené Horní náměstí vypadá jak z pohádky. Tak se vydejte na poslední předvánoční výlet, ve kterém skloubíte příjemné... s příjemným!

Face Tweet Seznam

Tvarůžková cukrárna

Bez olomouckých syrečků si výlet do města na řece Moravě ani snad neumíme představit, ke koloritu regionu prostě patří. S páchnoucími tvarůžky ze supermarketu místní specialita až tolik nemá co dělat, a hlavně pouze zde máte příležitost je ochutnat v té správné podobě. Odborníky na slovo vzaté najdete v podniku syrečkům zasvěceném – Tvarůžkové cukrárně. 

Nenechte se však zmást zavádějícím názvem, se sladkostmi tu nepracují, i když každá pochoutka vypadá jako umělecky vytříbený dezert. Ochutnáte tu ale tvarůzky na více způsobů: ten bílý „dortík“ bude s cibulí, ten červený s chilli, tvarůžkový bramborák vás překvapí a po kmínu vonící štrúdl bude mít říz. A když si k tomu dáte i dýňové pivo z minipivovaru Kosíř, tak na tento gurmánský zážitek budete ještě dlouho vzpomínat (samozřejmě jedině v dobrém :) ).

Nenechte se oklamat "dortíky" z Tvarůžkové cukrárny - všechny jsou naslanoNenechte se oklamat "dortíky" z Tvarůžkové cukrárny - všechny jsou naslano

Restaurant Konvikt

Pokud se rádi pohybujete ve studentském (polobohémském) prostředí, restaurant Konvikt umístěný přímo v prostorách Uměleckého centra Univerzity Palackého bude zaručeně trefou do černého. Od tvarůžkové cukrárny se dáte rovně a doleva a ani ne po dvou minutách chůze jste v cíli. V létě se Konvikt může pochlubit příjemným posezením na nádvoří, v zimě o to víc oceníme krb a útulný majestátní interiér. Zde sezónní speciality umí na jedničku s hvězdičkou: šéfkuchař se specializuje na koncept slow food, který mimo Prahu zatím ještě ne zcela našel své uplatnění. Obsluha je trochu stydlivá a moc toho nenamluví, ale o to víc se snaží. 

Majestátní interiér restaurantu Konvikt láká k posezeníMajestátní interiér restaurantu Konvikt láká k posezení (zdroj: konviktrestaurant.cz)

Hostel a café Long Story Short

Největším objevem v Olomouci je design hostel Long Story Short. Koluje zde legenda, že se jedná o velkou investici jednoho místního mecenáše. Co je na tom příběhu pravdy, těžko říct, ale v prostorách místní kavárny vydržené v minimalistickém skandinávském stylu obklopeni zahraničními hosty a lifestyle magazíny záhy zapomenete, že se nacházíte v samém srdci Moravy.

Mezinárodní prostředí a příjemná ambientní hudba vám poskytne perfektní kulisu k vychutnání flat white (a že ho tu umějí!) a jednoho z těch oku lahodících bezlepkových koláčů. Cooking Bar Café se špičkovou obsluhou, rychlou wifi a barovými sedačkami nám připomněla novou kavárenskou scénu Brna, kde před pár roky povyrůstaly podobné podniky jako houby po dešti, čímž z města rázem utvořily novodobou Mekku českých (i moravských) hipsterů.

Fotogenické flat white a creme brulée v lobby hostelu Long Story ShortFotogenické flat white a creme brulée v lobby hostelu Long Story Short

Café New One

Až se setmí, doporučujeme se vydat do nablýskané restaurace New One. Zde jsme si sice už nedávali nic k jídlu (čehož jsme po chvíli, co jsme seděli obklopeni labužnickými páry s nádhernými pokrmy na talířích, hned litovali), ale vsadili na divokou kartu a šli do koktejlů. Bylo vidět, že barman ví, co dělá, možná i proto se v restauraci jen hemžilo lidmi i po deváté hodině večerní. U stolu vedle řešili byznys, hned za námi seděli zahraniční studenti, o pár stolků dál probíhala dámská jízda. Café New One je v Olomouci prostě „a place to be“ – ať už se sem vydáte jen na kávu s makronkou (těch tu mají mimochodem přes 15 druhů), na večeři, drink, nebo jen abyste byli viděni, zaručujeme, že nešlápnete vedle.

Nablýskaná a stylová Café New One - vaří tu ale také na výbornouNablýskaná a stylová Café New One - vaří tu ale také na výbornou (zdroj: www.facebook.com)

Restaurant Entrée

Pro ty, kteří si chtějí trochu vyhodit z kopýtka, doporučujeme nóbl restaurant Entrée. Něco takového tu ještě nebylo: zajet do tohoto výjimečného podniku vskutku stojí za to i z druhého cípu republiky. Restaurant Entrée je slavný nejenom tím, že letos vyhrál Maurerův výběr - Grand Restaurant a že v něm čaruje šéfkuchař Přemek Forejt, který už nejednou dopomohl k získání Michelinských hvězd a nyní stojí u zrodu unikátního menu.

Je významný hlavně proto, že je inspirován přírodou a jejími dary: máslo vám naservírují na polenu, sedět budete obklopení listnatými stromy a na talíři uvidíte malý umělecký počin. Ne nadarmo je mottem restaurantu „Pro jedinečného hosta jedinečná nabídka“. Vskutku, díky profesionálnímu servisu, neotřelému interiéru a jak jinak než špičkovému jídlu z těch nejlepších bio surovin si tu budete připadat jedineční. Věřím, že voucher do této restaurace ocení každý i jako vánoční dárek.

V restaurantu Entrée si připadáte jako v čarovném leseV restaurantu Entrée si připadáte jako v čarovném lese

Zimní Olomouc vám má hodně co nabídnout, a to nejen v oblasti gastronomie, ale o tom někdy příště. Máte nějaké své tipy, co vidět v hanácké metropoli?

Přidej se k nám, ať ti nic kloudného neuteče. :)

Komentáře

Podobné čtení


aa