#FreshTag.cz


Gastro turistika - jde to i v Praze! Díl 2: výlet do Asie

zdroj foto: Facebook

28.1.2018Jana Krivenkaja

Už jste se setkali s pojmem “gastro turistika”? Věřím, že zcela určitě, neboť tento terminus technicus v posledním desetiletí nabírá na popularitě nevídanou rychlostí. V dnešní době globalizace, kdy se pomalu, ale jistě začíná dbát na regionální rozmanitost, dokonce i takoví velikáni fastfoodu jako McDonald’s postupně přicházejí s nabídkou, v níž se odráží kultura a kulinářské tradice té které země. Vydat se do Thajska s cílem ochutnat ten nejlepší pad thai nebo do Bosny pro pravé čevapčiči není v dnešní době díky Trip Avisoru, Yelpu nebo Foursquare ničím ojedinělým.

Face Tweet Seznam

Co si ale počít, když je výlet do zahraniční v nedohlednu? Naštěstí už nemusíte utrácet za letenky, abyste poznali autentické jídlo z celého světa, stačí jen pár zastávek tramvají. Teprve před deseti lety vrcholem pražské gastro turistiky bylo “kuřecí kung pao” z vedlejší “číny”, dnes je nabídka i díky stále stoupajícímu počtu expatů dost rozmanitá, a tak už vám nic nestojí v cestě rozšíření svého gurmánského přehledu (než si tu letenku nakonec koupíte :)).

V tomto seriálu vám seznámíme s nejlepšími představiteli národních kuchyní z celého světa, které naleznete v hlavním městě rodných Čech.

Asijské jídlo už dlouhodobě vévodí pomyslné hitparádě světových kuchyní. Ano, "Itálie" je fajn, ale občas máme chuť na něco pořádně rozpáleného! Čínu a Vietnam v dnešní době najdete na každém rohu, proto se v našem druhém dílu zaměříme na méně známé asijské destinace.

(zdroj: Facebook)

Japonsko - Kitchen The Address

Japonskou kuchyni si většina z nás nejspíš spojí se sushi. V Praze a každém větším městě republiky je víc restaurací, které ho umí dobře (nezřídka i díky know-how opravdových japonských mistrů), většinou ale nebude za hubičku. Pokud vám nevadí sushi nižší kvality, jednodušší maki můžete najít skoro v každém čínsko-vietnamském bistru

Nyní ale bude řeč o jiné významné (nicméně u nás méně známe) japonské specialitě – a sice poctivé a výživné polévce ramen. Zapomeňte na pytlíky s instantními nudlemi za desetikačku, opravdový ramen je kombinací silného vývaru, nudlí, plátku vepřového a vajíčka natvrdo (můžete si ale dát i veganskou verzi). Prozatím jediné místo, kde ho v Čechách ochutnáte, je pražský ramen bar – Kitchen The Address.

Opravdu vkusně zařízený interiér vás okamžitě přenese do módní tokijské čtvrtě Harajuku: ve mžiku se ocitnete ve světě neonových zářivek a hlasité hudby z reproduktorů. Také proto, že Kitchen The Address nemá žádnou konkurenci, ceny v restauraci jsou i na pražské poměry trochu vyšší. Pozitivem je, že si tu můžete dopřát na výběr z 10 druhů ramenů, včetně již zmíněného veganského, ramenu s hovězím (místo klasického vepře) či udon nudlemi (místo standardních „kudrnáčů“). 

Ramen, ať už s vajíčkem nebo bez, dokáže hotové zázrakyRamen, ať už s vajíčkem nebo bez, dokáže hotové zázraky

Korea - Restaurace Tomo

Korejské jídlo se u nás pomalu, ale jistě rozmáhá. Není ale ještě ani zdaleka tak zpopularizované, a proto v některých rádoby korejských restauracích hraje spíš druhé housle a nabízí se jako „alternativa“ sushi či oblíbenému „vietnamu“. Nejinak je tomu i v korejské restauraci Tomo, která má širokou nabídku kvalitního sushi. Dát si ale něco nekorejského by tu bylo škoda, poněvadž speciality zde umí na jedničku!

Vévodí jim pokrm nazývaný Bibimbap, který se podává v mnoha variacích – my jsme si oblíbili jeho verzi servírovanou v rozpáleném kotlíku. Jako vše geniální, i tento pokrm je překvapivě jednoduchý v provedení: kombinace rýže a zeleniny s hovězím ozdobená vejcem. Jednou z těch známějších korejských specialit je i pikantní salát z nakládané kvašené zeleniny kimčchi (ano, zní to divně, ale pokud milujete naše kysané zelí, oblíbíte si i tento pokrm). A na dezert co jiného než smažený banán? :)

Nejenom vydatné, ale i dobře vypadající korejské jídlo v restaurace ToMoNejenom vydatné, ale i dobře vypadající korejské jídlo v restaurace ToMo

Indonésie - Javánka & Co

Co takhle vycestovat do jihovýchodní Asie? Bali je celkem lákavou destinací jak pro baťůžkáře prahnoucí po dobrodružství, tak i pro podnikavé digitální nomády. Na výlet na nejznámější indonéský ostrov vás připraví restaurace Javánka pojmenovaná ve své řadě dle nejlidnatějšího ostrova Indonésie.

Místní pokrmy vskutku voní – poznáte to okamžitě po vkročení do této Vršovické oázy pohody. Jsou ale také výživné – pečlivě prostudujte, co si objednáváte. Taková polévka nejspíš bude obsahovat nejenom kokosové mléko, ale i rýži a brambory, což z ní dělá opravdovou sacharidovou bombu a zároveň plnohodnotné jídlo, nikoliv předkrm. Indonéské „jednohubky“ najdete ve výloze, většinou se mění dle nabídky, ale stojí za hřích si jich objednat víc, ať máte příležitost objevit víc různých chutí a podob a pro příště víte, na co se zaměřit. 

Výživné polévky a hlavně hodně rýže - to jsou protagonisté indonéské kuchyněVýživné polévky a hlavně hodně rýže - to jsou protagonisté indonéské kuchyně (zdroj: Facebook)

A jaký vztah k Asii máte vy? Sníte o divokém dobrodružství v džungli? Nebo si zatím vystačíte s "asií" na talíři?

Přidej se k nám, ať ti nic kloudného neuteče. :)

Komentáře

Podobné čtení


aa