#FreshTag.cz


18.3.2018Jana Krivenkaja

Už jste se setkali s pojmem “gastro turistika”? Věřím, že zcela určitě, neboť tento terminus technicus v posledním desetiletí nabírá na popularitě nevídanou rychlostí. V dnešní době globalizace, kdy se pomalu, ale jistě začíná dbát na regionální rozmanitost, dokonce i takoví velikáni fastfoodu jako McDonald’s postupně přicházejí s nabídkou, v níž se odráží kultura a kulinářské tradice té které země. Vydat se do Thajska s cílem ochutnat ten nejlepší pad thai nebo do Bosny pro pravé čevapčiči není v dnešní době díky Trip Avisoru, Yelpu nebo Foursquare ničím ojedinělým.

Face Tweet Seznam

Co si ale počít, když je výlet do zahraniční v nedohlednu? Naštěstí už nemusíte utrácet za letenky, abyste poznali autentické jídlo z celého světa, stačí jen pár zastávek tramvají. Teprve před deseti lety vrcholem pražské gastro turistiky bylo “kuřecí kung pao” z vedlejší “číny”, dnes je nabídka i díky stále stoupajícímu počtu expatů dost rozmanitá, a tak už vám nic nestojí v cestě rozšíření svého gurmánského přehledu (než si tu letenku nakonec koupíte :)).

V tomto seriálu vám seznámíme s nejlepšími představiteli národních kuchyní z celého světa, které naleznete v hlavním městě rodných Čech.

Severoamerický kontinent nám velký rozptyl nenabízí – jenom tři země, ale každá z nich má vlastní jedinečnou a dost charakterní kuchyni. Kdežto americká a mexická jsou u nás již dobře etablovány, kanadská teprve nabírá na popularitě, ale o tom níže.

Související články

Kanada - Garage

Kanadská gastronomie je nejlépe reprezentována vydatnou dobrotou – poutine. Hranolky pokryté nastrouhaným sýrem, dle variací s trhaným vepřovým nebo hovězím topící se v hutné hnědé omáčce, tzv. „gravy“ – pro neznalého této kanadské speciality to nemusí znít příliš lákavě. Fotky protentokrát vynechte – tento geniální pokrm vypadá ještě míň lákavě než zní, to ovšem nic nemění na faktu, že se jedná o vysoce návykovou záležitost.

Kanaďané prostě něco takhle tučného a mastného potřebují, aby se v zimě zahřáli. A než konečně přijde opravdové jaro a odhazovaní svršků, tak ještě stíháme i my alespoň jednou zhřešit... Naštěstí pro nás, autentické poutine připravují i v Praze v karlínském bistru Garage, kde mají otevřeno jen pár hodin přes oběd a navečer, o to větší je o tuto kanadskou specialitu zájem. 5 míst k sezení a ještě pár na stojáka – nebojte si ale říct o poutine s sebou, ať tento kanadský streetfood vychutnáte jaksepatří.

Kanadskou pochutinu poutine na talíři nedostanete - jedná se o nejtypičtější street foodKanadskou pochutinu poutine na talíři nedostanete - jedná se o nejtypičtější street food (zdroj: www.facebook.com)

Spojené státy - Bad Jeff´s Barbecue

Co může být jednodušší než najít americkou restauraci v Praze – namítnete s představou množství burgráren, kterých je tu skutečně jako hub po dešti. Hamburger ale zdaleka není jediným představitelem americké gastronomie, a tak vás protentokrát pošleme do Bad Jeff´s Barbecue. Burgera si tu dáte také, ale hlavně se „zlej Jeff“ specializuje na poctivý gril a BBQ, přesně jak ho mají Američané rádi na oslavách dne nezávislosti.

Majitelem restaurace je jak jinak než rodilý mluvčí, a na popularitě ji přidává i to, že má otevřeno jen pár hodin denně – vždy od 18h, takže rozhodně nezapomeňte na rezervaci. Pochutnáte si tu na zatraceně dobrém BBQ kuřeti (zapomeňte na KFC!) nebo grilovaných žebírkách. Dejte si k tomu West Coast IPA nebo jalapeño margaritu v nejlepších tradicích tex-mex kuchyně a celou hostinu uzavřete něčím tak americkým, jako je chlebový pudink s marshmallow (anebo pro ty, kteří to rádi horké, jablečný koláč s jalapeño a čedarem se zdá jako skvělá alternativa).

BBQ nebo burger - Sofiina volba u "zlého Jeffa"BBQ nebo burger - Sofiina volba u "zlého Jeffa" (zdroj: Facebook)

Mexiko - Little Mexico

Mexických restaurací je v Praze (a i mimo Prahu), stejně jako těch amerických, požehnaně, ať už se jedná o mega populární Las Adelitas, nejzavedenější Cantinu či tucet více či méně „počeštěných“ podniků. Autentické jídlo jako v Mexiku ochutnáte ale v malém bistru fast-foodového rázu kousek od tramvajové zastávky Lipanská. Little Mexico se nejmenuje tak, jak se jmenuje, náhodou. V tomto podniku velikosti jedné garsonky si skutečně budete aspoň na chvíli připadat jako v rozpálených ulicích Tijuany: a rozpálené vám to můžou udělat i na talíři, pálivost pokrmů si tu totiž můžete upravovat na požádaní.

Bistro s několika stolky a barovými židličkami připomíná street-foodový původ všech těch tacos, quesadillas i burritos, které jsme v našich končinách zvykli vidět servírované jako „nobl“ pokrm s vidličkou a nožem. Celá mexická expat komunita v Praze vám ale potvrdí, že přesně tak si tyto pochutiny pamatují z domova, ostatně jich tu také vždy alespoň pár potkáte, a můžete se rovnou zeptat. Anebo se zeptejte Alana a Alfreda, kteří tomuto kousku Mexika na pražském Žižkově šéfují, vždy rádi poradí a pokecají. 

Při pouhém pohledu na autentické tacos se nám sbíhají slinyPři pouhém pohledu na autentické tacos se nám sbíhají sliny (zdroj: www.facebook.com)

Které kuchyni ze severoamerického kontinentu dáváte přednost vy? Na kterých typických pokrmech si rádi pochutnáváte? Dejte vědět, zajímá nás to :)

Přidej se k nám, ať ti nic kloudného neuteče. :)

Komentáře

Podobné čtení


aa