#FreshTag.cz


Káva zdravým lidem neškodí, můžete vypít až 3 šálky denně

zdroj foto: pexels.com

31.3.2018Iva Mališová

Kdo vypije tři až čtyři kávy denně, je zdravější než ten, kdo kávu nepije. Takové jsou výsledky analýzy několika stovek už provedených výzkumů o vlivu oblíbeného teplého nápoje na naše zdraví. Za hlavní výsledek výzkumu ale vědci považují to, že káva obecně není škodlivá.

Face Tweet Seznam
Video: Jak si doma připravit kvalitní kávu?

Americký vědecký tým pod vedením Robina Poola z Univerzity v Southamptonu zpracoval studii z již existujících dokumentů. Tým zkoumal asi dvě stovky výzkumů a analýz, které se zabývají vlivem pití kávy na lidský organismus, a ty pečlivě analyzoval. Výsledkem byla analýza analýz, ze které úplně nevyplynulo, že je káva zdraví prospěšná.

Vychutnejte si šálek své oblíbené kávyVychutnejte si šálek své oblíbené kávy (zdroj: flickr.com)

Z vědeckých článků, které zkoumali, je ale jasné, že káva při obvyklé míře konzumace neškodí, protože to žádný z dokumentů dostatečně neprokázal – a pokud ano, pak jen při zdravotních omezeních. Co se naopak ve zkoumaných článcích objevovalo, je mírně lepší zdraví u lidí, kteří konzumují tři až čtyři šálky kávy denně.

Nejlepší káva je ta čerstvě namletáNejlepší káva je ta čerstvě namletá (zdroj: wikipedia.org)

Káva obsahuje antioxidanty, které chrání buňky lidského těla proti volným radikálům, tím brání předčasnému stárnutí buněk a posilují odolnost nervového a imunitního systému. Podle některých vědeckých poznatků má čerstvá káva dokonce větší antioxidační účinky než zelený čaj a podporuje dlouhověkost.

Tipy, jak si svou kávu ještě vylepšit:

Někteří znalci kávy ji pijí bez cukru, bez mléka či dalších případ, protože pouze černá káva může rozvinout své aroma a svůj pravý původ. Přesto je mnoho přísad, které se s kávou snoubí skvěle. 

Cukr

U espressa je lepší použít sypký cukr než ten v kostkách, protože nezničí hustou pěnu na vaší kávě. Pro ještě lepší požitek je možné použít třtinový nebo kandovaný cukr, který dodá kávě karamelovou chuť. Rovněž můžete vyzkoušet aromatizovaný cukr, připravovaný speciálně do kávy. 

Koření

Kardamon, zázvor, hřebíček, skořice, kakao a vanilka vytvoří s kávu zajímavou kombinaci.

Sirupy

Někdy se do kávy dává pár kapek karamelového, vanilkového nebo čokoládového sirpu pro ozvláštnění chuti.  

Gurmánské přílohy

Káva se skvěle pije s čokoládovými pralinkami z tmavé čokolády, s mandlí, marshmallowny, nugátem a kořeněnými šušenkami.

Na zdraví!Na zdraví! (zdroj: pixabay.com)
Přidej se k nám, ať ti nic kloudného neuteče. :)

Komentáře

Podobné čtení


aa